3.3.2011

Keittiöitä, vanhoja ja uusia :)

Olen lupaillut keittiöpostausta. Tässä se nyt vihdoin tulee:
 Keittiö on minulle tärkeä paikka.
Teemme paljon ruokaa kotona ja keittiön pitää olla toimiva.
Eihän se nyt tietysti haittaa, jos se on lisäksi kauniskin.
Tällainen oli ensimmäinen itse suunnittelemamme keittiö:

Tämä alempi kuva on otettu oviaukosta ja jääkaappi jää vasempaan nurkkaan. Jääkaapin vieressä on apteekkarinkaappi. Kaapistot Petra tai Parma, en enää muista kumpi, mutta siis Novartin tehtaaltahan ne molemmat tulee.
Mattavalkoiset ovet. Taso Novartin tammi (laminaatti). Välitilasta pidin erityisen paljon, wannabe-mosaiikkia. Ainoa vaan, että lieden takana ei ollut helpoin pitää puhtaana, koska valkoista saumaa oli niin paljon.
Tasoa olisi toki saanut olla enemmänkin...

Täältä muutimme tällaiseen keittiöön:
Tämä ei suoranaisesti ollut unelmiemme täyttymys (ja ennen tämän kuvan ottamista olen jo repinyt pois välitilakaakeleista ruusutarrat)...
(välihuomautuksena kerrottakoon, että myin tämän keittiön huuto.netissä remontin alta pois)
Joten remontoimme sen tällaiseksi:
 Vasemmassa reunassa apteekkarinkaappi, jonka vasemmalla puolella jääkaappipakastin.
Välitilan laatat eivät ole likaa täynnä, niissä on aaltopinta. ;)
Tai oikeastaan loppuen lopuksi ne oli myöskin likaa täynnä, koska olivat aivan painajaismaiset pitää puhtaana!
 Maksimoimme tason määrän poistamalla korkean siivouskomeron oikeasta reunasta. En ole muutenkaan koskaan ymmärtänyt, miksi siivousvälineitä pitäisi säilyttää keittiössä. Ehdimme asua tässä asunnossa ennen remonttia puolisen vuotta ja totesin, että tuo vanha tiskipöytä oli niin älyttömän käytännöllinen, että en suostunut remontissa luopumaan siitä :)
Kaapistot Á la carten Delicato, alumiinireunalistalla, mattapinta.
Taso myöskin Novartin, laminaattia (en enää muista nimeä) alumiinireunalistalla sekin.

Lattia Pergon Black Slate, aivan samat sävyt lattiassa kuin tasossakin. Tuurilla löydettiin, ei tarvinnut kauan hakea. 
Huomatkaa HIENO liesituuletin...Noihin huippuimurillisiin rivareihin on tosi kiva koittaa etsiä mitään fiksun näköistä liesituuletinta. Niitä malleja on ihan toivottoman vähän. Tai oli ainakin silloin 2007, kun tämän remontin teimme.

Olin suht tyytyväinen tuohon keittiöön, mutta jotenkin tuo tummanharmaa lattia ja taso olivat kylmät. Kaipasin tuon ensimmäisen keittiön puunväristä lämmintä tasoa. Vetimettömiin kaappeihin olin tyytyväinen, joskin nuo alalaatikostot alkoivat tympimään. Näen työni puolesta paljon erilaisia keittiöitä ja joka paikassa on nykyään alakaapit korvattu laatikostoilla. Samoin taas: Tasoa olisi saanut olla enemmän...

Niinpä tässä on meidän nykyinen keittiömme:
 Tehonurkkaus: liesi, tiskialtaat ja tiskikone.
 Kaapistot Á la Carten korkeakiiltoiset valkoiset. Ilman vetimiä.
Vinkiksi teille, jotka harkitsette korkeakiiltoisten ovien laittamista tilaan, johon paistaa aurinko: Harkitkaa uudelleen :D
 Alhaalla ei laatikostoja, pelkkiä kaappeja. Alakaappien ovet on tasattu niin, että tällä seinustalla kaikki ovet ovat 50 cm.
 Edellisen kuvan ikkunaseinustan vastakkaisella seinällä on sentään laatikostot haarukoille, ym. Sekä side-by-side jk-pakastin. Laatikostojen vetimet Ikeasta. Sieltä löysin kaikkein huomaamattomimmat, neutraaleimmat ja pienimmät vetimet laatikostoihin. Hinta oli tietysti aika huima (muistaakseni 2,50/2kpl...).
 Nyt mulla on tasoa :) Novartin antiikkitammi, laminaatti. Tason määrä on maksimoitu tässä keittiössä jättämällä jopa apteekkarinkaappi pois. Ikkunoiden välissä seinässä on esillä oleva pistorasia, jota on helppo käyttää, kun tarvii vatkainta, tms.
 Keittiön pöydän molemmissa päissä on ikkuna. Kuva yllä ja alla.

 Välitilavalaisimet ovat led-nauhaa. 
Mun mielestä se on kaunis, vähän kuin helminauha :)
Välitilaan piti tulla lasi. Kun kaapistot oli asennettu ja välitilassa oli vain valkoiseksi maalattu seinä, en enää halunnutkaan lasia (onneks ei oltu ehditty sitä tilaamaan). Mun silmää miellytti se, että keittiön välitila oli maalattu samalla maalilla kuin muutkin seinät, jolloin se oli vähän vähemmän "keittiömäinen" ja vähän enemmän vain huonemainen. Joten maalari sävytti jonkun pesunkestävän maalin (mitä-lie-betoluxia-se-nyt-sit-oli...) samaan sävyyn kuin muutkin seinät ja maalasi välitilan. Sitä pystyy pyyhkimään ja pitämään puhtaana ihan hyvin ja itseassa paljon paremmin kuin kahdessa edellisessä keittiössä olevia välitiloja.
Lisäksi...sen voi tosi helposti vaihtaa, maalata vaikka pinkki-lime-raidalliseksi kevään kunniaksi, jos siltä tuntuu :)
Tiskirätti kaverin neuloma. Bambua. Saa olla esillä :)
Pistorasiat on piilotettu alakaappeihin (paitsi se, joka on ikkunoiden välissä). Tason läpiviennissä rosterikansi. Ne roikkuvat johdot eivät ole yleensä keittiön kaunistus.
 Jääkaapin ja mikron väliin oli pakko laittaa tällainen avohylly, koska siihen tilaan ei ollut muuta vaihtoehtoa keittiötoimittajalla (eli 20 cm leveää). Mä olen aina vihannut näitä avohyllyjä ja ajattelin, että saahan siihen sitten teetettyä oven. No mutta kuinka kätevä tämä onkaan, kun siinä on puhelimen laturia, ym. mitä vähän väliä tarvitsee. Ja ihan oikeesti: Voisko tää lehmä olla söpömpi? ;D
 Mekanismeista sen verran, että kulmaan otettiin Le Mans. Ollaan oltu kyllä tyytyväisiä, on tosi näppärä kapistus! Alakaapeissa on osassa myöskin sisälaatikostot, eli kaapin ovi avataan normaalisti, mutta sisällä ei ole kiinteitä hyllyjä, vaan ulosvedettävät laatikot.
 Liedessä tuli tehtyä moka! Meidän vanha kunnon vedenkeitin (kuvassa vasemmalla, jos ette arvanneet) ei toimi induktiolla. Onneksi Ikea korjasi tilanteen. Vanhus pääsi odottelemaan mökkielämää ja saa jatkaa työuraansa sitten mökillä kaasuliedellä :) 
Ja sitäpaitsi onhan se induktio muuten ihan kätevä :)

Olisi kiva kuulla, mikä näistä keittiöistä miellytti sinua eniten? 
Ja miksi?

11 kommenttia:

 1. Tykkään viimeisimmästä eniten. Paljon säilytystilaa, valoisaa, kiiltävää, modernia, hippunen luksusta, graafista. Erikoispojoja saat pinkistä! :D Meillä on pitkälti samanlaista.

  VastaaPoista
 2. moikka!
  kiitos tästä postauksesta, ihania keittiöitä kaikki jotenki :). kiva et sulla oli kuvia noista vanhoistakin keittiöistänne! tää nykyinen on aivan ihana, siis mikä unelma tuo ikkunaseinustan alakaappirivistö, niin siisti ku kaikki samankokoisia ovia. miellyttää silmääni!! miten ne ovet aukeaa, pomppusaranalla vai?
  meillä keittiöön ei oikeen paista aurinko, siis suoraan, joten kiilto-ovien tahrat ei näy. mut tiiän mitä tarkoitat; tv-tason ovista näkyy aika kivasti jos on pölyä tai kissankarvaa :D

  VastaaPoista
 3. Viimeinen. Siksi että miellytti:D

  VastaaPoista
 4. Te olette todellisia remppaajia!
  Kakkonen ja kolmonen, molemmissa tosi kivoja juttuja, niiden kombo olisi oma valintani :)
  Ja noi lokerot, meillekin oli pakko laittaa ja luulin tekeväni niistä keittokirjoille paikat en vaan tajunnut sitä keittiöfirmalle sanoa että otan joka toisen hyllyn pois ja asentaja olikin liimannut ne välihyllyt ja niitä ei saa enää pois :/ Mutta löysimpä vihdoin niihin sopivat korit!

  VastaaPoista
 5. Outi: Kiitos. 'Moderni' hymyilytti mua. Tasokin on ANTIIKKItammi :) Ehkä kokonaisilme silti on enemmän moderni kuin antiikkinen. Opposites attract, vai miten se meni... HIPPUnen luksusta ;) Haluaisitko tarkentaa, että minkä kohdan mielsit luksukseksi? Mä en ole itse ajatellut asiaa siltä kantilta. Luksus on ihana käsite, koska mä uskon, että jokaisella on sille vähän omanlaisensa määritelmä. Koskas laitat teidän kuvia tulemaan? Uteliaisuus heräsi... ;)

  S: Juu siitä tämän postauksen ajatus oikeastaan lähti, kun törmäsin noihin vanhojen keittiöiden kuviin. Ovissa ei ole pomppusaranoita, niitä kyllä mietittiin, mutta keittiötoimittaja ei suositellut, sanoi niiden hajoavan helposti (olen kyllä monelta kuullut, että ovat hyvät) ja että ovi likastuu ja kellastuu sitten siitä kohtaa, mistä se painetaan auki. Ovet aukeavat ihan vaan alakaappien yläreunasta ja yläkaappien alareunasta vetämällä. Ei ole ollenkaan niin hankalaa, kuin miltä kuulostaa :) Toki jos on kovin paksut sormet, niin alakaappien avaaminen on hieman hankalaa. Sitä varten ostin noita Ikean vetimiä säkillisen, että jos kaikkiin oviin haluaa nuo samat vetimet jossain vaiheessa laittaa.
  Eikä meilläkään onneks kovin paljon suoraan paista tuonne aurinko... Tarttis aurinkolasit muuten :D

  Leena: Kiva, kiitos :)

  -Anni-: Me ollaan niin nirsoja, ettei olla löydetty ikinä valmiina itseään miellyttävää (vaikka kuten kuvista näkyy, niin ei meidän maku kovin kummallinen ole), joten ollaan tarkoituksella aina haettu sellainen koti, missä saadaan laittaa keittiöt ja kylppärit oman maun mukaisiksi. Kylppäreistä ehkä myös tulossa jotain... ;) Keittokirjoille tuo oliskin hyvä! Ehkä laitan ne sinne, jos tulis joskus vaikka niitä selailtua, kun olisivat esillä. Kiitti vinkistä :)

  VastaaPoista
 6. joo kylppärijuttuja odotan!!!
  ja arskoista puheenollen, pysy kuulolla ehkä jo ens vkon aikana ;)

  VastaaPoista
 7. Ensimmäistä kertaa blogissasi vierailen ja tämä keittiöpostaus osui ja upposi! :)
  Erityisen kiinnostunut olen tuosta teidän viimeisimmän keittiön välitilasta, joka oli ainoastaan maalattu. Osaatko siitä kertoa enempää? Tason ja seinän välissä ilmeisesti silikoni? Tehtiinkö vedeneristystä? Oma lehmä on ojassa, sillä näin paljon kyselen :) keittiö on jo asennettu, mutta välitilaa ei edelleenkään ole, vaikka muutostakin on jo aikaa... ongelmaksi on muodostunut, etten haluaisi kaakeloida ja laminaatit tai lasitkaan eivät ole niin paljon lopulta miellyttäneet. Kaikkein eniten silmää se on miellyttänyt nykyisellään eli ainoastaan pohjamaalattuna. Olen vain miettinyt, että varsinkin tiskialtaan ja lieden taakse tarvitaan paremmin puhdistettavaa pintaa, joten kaikki tieto tuosta välitilan maalaamisesta otetaan ilolla vastaan! :)

  VastaaPoista
 8. Heips Anonyymi.
  Anteeksi vastaukseni viipyminen! En tiennyt/muistanut itsekään tuon maalin nimeä ja nyt vasta sain tiedusteltua maalarilta sen.

  Rakenne on siis seuraavanlainen: Seinät ovat kiviharkkoa (Luja-kivitalojen harkko), sen päällä on tasoite, jonka päällä vesipisteen kohdalla vesieriste (muissa kohdissa vesieristettä ei ole) ja sen päällä Luja-pintamaali, joka on sävytetty samaan sävyyn kuin muissakin seinäpinnoissa käytettävä maali. Tuota Luja-pintamaalia käytetään myöskin suihkutiloissa, joten se kestää suht rajuakin käyttöä.

  Voin kyllä suositella, on ollut tosi hyvä! Nyt vuoden verran on tässä asuttu, enkä kertaakaan ole millään myrkyillä joutunut tuota välitilaa hinkkaamaan, vaan ihan perus pyyhkimisellä on pysynyt hyvänä. Toivottavasti tästä oli apua :)

  VastaaPoista
 9. Suuri kiitos vastauksestasi!

  Eikä ollenkaan haittaa, vaikka vastauksessa muutama päivä vierähtikin, sillä puolitoista kuukautta olen vielä muualla maailmalla ennen kuin pääsen jatkamaan kodin sisustamista konkreettisesti. Tällä hetkellä saa keskittyä vain ideoimaan, ihanaa sekin!.

  Täytynee kypsytellä ajatusta pidemmälle, sillä tuo teidän keittiö näytti ihanalle - juuri sellaiselle kuin itsekin olen haaveillut :) ja mukava kuulla, että se on myös kauneutensa lisäksi myös helppohoitoinen! Taidan olla myyty, sillä silmää se miellyttää niin suuresti ;D

  Aurinkoista kevään jatkoa,

  Maria

  VastaaPoista
 10. Maria: Kiitos, kun kerroit vielä, että viipynyt vastaukseni tavoitti sinut :) Ihanaa kuulla, että joku on saanut mun höpöblogista oikeasti jonkun vinkin :)
  Mä en ole tod mikään ammattisisustaja, mutta silti itse halunnut suunnitella tämän kodin sisätilat, niin kuin nuo edellisetkin remontit. Tuntuu mukavalta, että omasta päästä tulleet ratkaisut miellyttää muitakin. Vaikka pääasia tietty on, että ne toimii meillä :)
  Katson, onko mulla edellisistä kylppäreistä kuvia ja laitan tällaisen postauksen myös niistä. Pysy siis linjoilla, jos kylppärisuunnittelu on vielä kesken :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...