13.2.2011

"Palvelija"

Mennessämme naimisiin sain anopiltani kirjan:

 MORSIAMEN KIRJA
OPASTUSTA NUORILLE TYTÖILLE

Toimittanut
KAKSI ROUVAA

(Arvi A. Karisto Oy, toinen painos, Hämeenlinna 1945)

Kohdassa "Kodin perustaminen - kaupunkilaiskodit", kerrotaan mm. näin:

***********************
Nykyinen mukavuuden haluaminen johtuu suureksi osaksi siitä, että pieni perhe haluaa tulla toimeen omin neuvoin, pitämättä vierasta palvelijaa tai apulaista. Ensiksikin merkitsee nuoren perheen pienissä tuloissa vakinaisen palvelijan asuminen, ylläpito ja palkka hyvin paljon. Se on laskettava kaupunkipaikassa noin tuhanteen markkaan asti kuukaudessa. Tällöin on otettava huomioon kaikenlainen hänen aikaansaamansa kulutus. Yksin sähkövalokin, myöhään yohon käytettynä ja talvella usein pitkin päivää keittiö-kamarissa ja keittiössä, tuottaa lisäkustannusta, joka voidaan säästää ilman palvelijaa. Puhelinlasku nousee usein yllättävällä tavalla, esineiden, vuodevaatteiden kulutus, astioiden rikkominen, arvoesineiden epätarkka piteleminen, kirjojen katoaminen j.m.s. - kaikki on muistettava, kun päätetään pitää vakinaista palvelijaa. (s.201)
************************

Ajatukseni oli ensimmäisen lauseen perusteella, että olen itse varmaan vanhanaikaisempi kuin nuo modernit perheet tuolloin vuonna 1945: En haluaisi ollenkaan tulla toimeen omin neuvoin, vaan ottaisin palvelijan/apulaisen heti, jos se vaan olisi mahdollista. Mutta seuraava lause kertoo tilanteen myöskin vuonna 2011. Jos minulla olisi tili, missä olisi markkoja (PALJON), niin tuhannen markkaa kuukaudessa repisin sieltä ja palkkaisin palvelijan.

MUTTA MITÄ?
Jatko paljastaa karun totuuden. Eipä ihme, jos vuonna 1945 pieni perhe on halunnut tulla toimeen omin neuvoin ilman palvelijaa: Kukapa haluaisi tuollaisen "apulaisen" kotiinsa, joka yöt läpeensä juoruaa valot päällä puhelimessa, kuluttaa esineet ja vuodevaatteet, hajottaa astioita sekä arvoesineitä ja hävittelee kirjoja.

Kyllä mekin tulemme toimeen ilman.

2 kommenttia:

  1. Noi vanhat opastukset ja neuvot etenkin nuorille rouville on hauskoja :) vanhat Kotiliedet ovat siinä ihan ykkösiä. Ja siitä ei edes ole kovin kauan kun elämä tosiaan oli tuollaista...

    VastaaPoista
  2. Juu tuossa kirjassa on niin hyviä juttuja kyllä! Muutama muukin pätkä on tulossa tänne jossain vaiheessa ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...